WordPress.com is een bekende en goede gratis blogdienst, vandaar dat ik er naar ben overgestapt nadat weblog.nl me in de steek heeft gelaten. Er zit alleen 1 nadeel aan: wordpress.com is bang voor code! Je kunt dus niet zo eenvoudig content embedden in je blog. @jujuutje is er al een paar keer tegenaan gelopen sinds zij ook naar wordpress.com is overgestapt met 2bejammed.org. Zo kon ze bijvoorbeeld de Twitterfountain van de KiB niet in haar blog plaatsen en maakte ze zich afgelopen week kwaad omdat ze haar (overigens erg mooie) prezi niet kon embedden. Maar dat laatste is dus onterecht, getuige mijn prezi die keurig werkend in mijn blog over het afscheid van John Mackenzie Owen is embedded.Via een trucje kan WordPress.com namelijk wel Flash aan.

Flash-code  herken je aan de link naar een .swf bestand. Hieronder de code van mijn prezi zoals prezi.com hem aanbiedt:

<div><style type="text/css" media="screen">.prezi-player { width: 550px; } .prezi-player-links { text-align: center; }</style><object id="prezi_zmmpl6lmiak1" name="prezi_zmmpl6lmiak1" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="550" height="400"><param name="movie" value="http://prezi.com/bin/preziloader.swf"/><param name="allowfullscreen" value="true"/><param name="allowscriptaccess" value="always"/><param name="bgcolor" value="#ffffff"/><param name="flashvars" value="prezi_id=zmmpl6lmiak1&amp;lock_to_path=0&amp;color=ffffff&amp;autoplay=no&amp;autohide_ctrls=0"/><embed id="preziEmbed_zmmpl6lmiak1" name="preziEmbed_zmmpl6lmiak1" src="http://prezi.com/bin/preziloader.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="550" height="400" bgcolor="#ffffff" flashvars="prezi_id=zmmpl6lmiak1&amp;lock_to_path=0&amp;color=ffffff&amp;autoplay=no&amp;autohide_ctrls=0"></embed></object><div><p><a title="Wat doen studenten nu eigenlijk in de bibliotheek?" href="http://prezi.com/zmmpl6lmiak1/wat-doen-studenten-nu-eigenlijk-in-de-bibliotheek/">Wat doen studenten nu eigenlijk in de bibliotheek?</a> on <a href="http://prezi.com">Prezi</a></p></div></div>

Om een prezi in wordpress.com te krijgen heb je niet de hele code nodig, alleen het stukje waarin de link naar het .swf bestand zit (scr=). Je moet dan alles voor en na die link kopiëren tot je de open (<) en sluiten (>) tag tegenkomt. Alleen dat stukje code heb je nodig om te plakken in wordpress.com.

De eigenlijke truc zit hem in het gebruik van de

tag in je wordpress.com blogpost. De code die je hebt gekopieerd moet je tussen deze tag plaatsen (gewoon in de Wysiwyg mode). Het komt er dan als volgt uit te zien:

Wanneer je je blogpost publiceert krijg je dan een werkende prezi te zien (de gigya tag zorgt ervoor dat je code tussen iframe tags komt te staan)!

Dit trucje kun je dus niet alleen toepassen op prezi’s maar op alle Flash-code. Helaas heeft Twitterfountain geen flash-code. Een site die wel Flash-code aanbiedt is de site widgetbox.com. Hiermee publiceer ik mijn recensies op mijn blog. Dit kan door het gebruik van de RSS-widget. Om van meerdere RSS-feeds één RSS-feed te maken gebruik ik Feed Informer. Helaas kan widgetbox.com niet overweg met URL’s waarin speciale tekens voorkomen, zoals bijvoorbeeld de RSS-feed van zoekopdrachten binnen Twitter (uitleg hierover zie het bericht RSS feed voor #SURFedu2011 op 2beJAMmed.org). Een Flash-widget die daar dan wel mee overweg kan is die van Bloggybits.com (zie mijn tips en kan dus in principe ook dienen als vervanger voor Twitterfountain), maar die kan je dan helaas niet aanpassen wat betreft kleur/vorm.

Het gebruik van deze Flash-code truc kent dus wel zijn beperkingen… maar voor sommige dingen, zoals het embedden van een mooie prezi, is het heel handig!

Advertenties

4 gedachten over “Snelle #tip tussendoor: Flash embedden in een wordpress.com blog

  1. Beste Milly, misschien komt het doordat jij op wordpress.org je website hebt? Mijn blog zit namelijk op wordpress.com. Of misschien heb je het verkeerde stukje code gepakt. Om dat uit te sluiten, wil ik wel even kijken naar een concreet voorbeeld van je. Je kunt mijn hulp als je wilt inschakelen via een reactie, mail of chat (zie mijn contactgegevens in de rechterkolom).

 1. Prezi heeft zijn embed code veranderd. Maar bovenstaande tip werkt wel nog omdat Prezi zijn flash player in de lucht houdt (en hopelijk blijft dat zo). Gebruik volgende code:
  [gigya embed id="preziEmbed_-ddcwknabqvr" name="preziEmbed_-ddcwknabqvr" src="http://prezi.com/bin/preziloader.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="550" height="400" bgcolor="#ffffff" flashvars="prezi_id=-ddcwknabqvr&lock_to_path=0&color=ffffff&autoplay=no&autohide_ctrls=0"]
  Neem de URL van de nieuwe prezi die je wil embedden. Bijvoorbeeld: [http://prezi.com/-ddcwknabqvr/een-bibliotheek-zonder-catalogus/]
  Plaats de nieuwe id op 3 plaatsen in de code hierboven (vet aangegeven). Let op: neem alles mee dat tussen de / staat (dus ook het streepje indien aanwezig).
  Plaats de code in je blog.
  Met dank aan jujuutje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s